Veelgestelde vragen
Hieronder lees je antwoorden op vragen die vaak gesteld worden. Mocht je vraag er niet bij staan, neem dan contact met ons op om de vraag te stellen.
Kbs De Ark is een open katholieke school. We willen onze identiteit een gezicht geven door het vertellen van verhalen en aandacht te besteden aan uiteenlopende geloofsovertuigingen. In de groepen maken we gebruik van de methode Trefwoord om bijbelverhalen te vertellen en gesprekken met elkaar te voeren.
Kerstmis vieren we altijd in de prachtige Nicolaasbasiliek. Tijdens onze paasviering halen we geld op voor een goed doel.
Onze school is toegankelijk voor iedereen, ongeacht godsdienst of levensbeschouwing. We besteden ook aandacht aan alle grote wereldgodsdiensten.
Eerste Heilige Communie en het Vormsel
Elk voorjaar kunnen kinderen die in groep 4 zitten hun Eerste Heilige Communie doen. De ouders die willen dat hun zoon of dochter meedoet kunnen hiervoor contact opnemen met de parochie.
Ook voor de kinderen uit groep 8 die mee willen doen met het Heilig Vormsel moeten de ouders contact opnemen met de parochie.
Alle leerlingen zijn welkom bij ons op school. Het betekent dat onze schoolpopulatie een dwarsdoorsnede is van de samenleving en de wijk. We gaan graag in gesprek met ouders over de onderwijsbehoeftes die een nieuwe leerling heeft.
We werken met een continurooster van vijf gelijke dagen voor alle groepen. Dat betekent dat de lessen om 8:30 uur starten en de leerlingen om 14:15 uur uit zijn. Dit geldt voor maandag tot en met vrijdag.
Als je kind niet op school komt, laat ons dit dan vóór schooltijd weten via de app van Social Schools. De melding graag voor 8:15 uur, zodat de leerkracht op de hoogte is van de ziekmelding. Zo kun je ook vooraf bijvoorbeeld een afspraak met de dokter of tandarts doorgeven.
- studiedag: maandag 4 september 2023
- studiedag: donderdag 5 oktober 2023
- 14 t/m 22 oktober herfstvakantie
- 5 dec tot 12.30 uur school ivm Sintviering
- studiedag: woensdag 6 december 2023
- 21 dec tot 12.00 uur school ivm kerstviering
- 22 dec tot 12.00 uur school ivm kerstvakantie
- 23 dec t/m 7 jan kerstvakantie
- 9 feb tot 12.00 uur school ivm carnavalviering
- studiedag: vrijdag 16 februari 2024
- 17 t/m 25 februari krokusvakantie
- studiedag: dinsdag 2 april 2024
- 26 april tot 12.00 uur school ivm sportdag
- 27 april t/m 12 mei meivakantie
- studiedag: dinsdag 21 mei 2024
- studiedag: vrijdag 28 juni 2024
- 12 juli tot 12.00 uur school
- 13 juli start zomervakantie
Een afspraak maken om verdere informatie te krijgen kan natuurlijk altijd. We maken dan een afspraak voor een rondleiding. Tijdens rondleidingen vertellen we over onze werkwijze en laten we je graag zien hoe de leerkrachten en de leerlingen aan het werk zijn in de dagelijkse praktijk. Als je enthousiast geworden bent, krijg je na de rondleiding de mogelijkheid om je kind aan te melden.
Een rondleiding aanvragen kan via e-mail of bel 030-6880997.
Een kind mag naar de basisschool zodra het 4 jaar is. Dat is dan nog niet verplicht. Dit is bepaald in het Toelatingsbesluit van de W.B.O. (= Wet op het Basisonderwijs). Zodra een kind 5 jaar is, is het leerplichtig. Dat wil zeggen: een kind moet dan naar school en wel op de eerste schooldag van de maand die volgt op de maand waarin het kind jarig is.
Vind je het gewenst of noodzakelijk dat je leerplichtige kind verlof opneemt, dan kan dat via een standaardformulier extra verlof. Dit formulier vind je onder de downloads op deze site.
De besturen van de IJsselsteinse basisscholen hebben een uniforme aanpak t.a.v. schoolverzuim afgesproken. Op ouders rust de plicht te zorgen dat hun leerplichtige zoon/dochter de school regelmatig bezoekt. Sinds de invoering van de Wet op het Basisonderwijs is de leerplichtige leeftijd gesteld op 5 jaar. Een kind is leerplichtig vanaf de eerste dag van de maand volgend op de dag dat het kind 5 jaar is geworden. Verlof dient schriftelijk aangevraagd te worden. Bij de directie of administratie kunt u een verlofaanvraagformulier opvragen.
Richtlijnen verlof buiten schoolvakanties
Bij de wetswijziging in 1994 is nadrukkelijke bepaald dat de mogelijkheden om – buiten de schoolvakanties – verlof te krijgen voor een gezinsvakantie, beperkt zijn tot die gevallen waar het door de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is om een gezinsvakantie binnen de schoolvakanties te organiseren. Hierbij kan worden gedacht aan beroepen in de agrarische sector, de horeca of de toeristische sector. De bevoegdheid om een dergelijke aanvraag te beoordelen ligt bij de directeur van de school, die op de aanvraag schriftelijk een besluit moet nemen. De directeur dient zich daarbij te houden aan de richtlijnen die hiervoor gelden. Een dergelijk verlof mag slechts één maal per schooljaar, en dan voor ten hoogste tien schooldagen worden verleend; deze periode mag nooit samenvallen met de eerste twee weken van een schooljaar. Bovendien geldt dit uitsluitend voor één vakantie per jaar. Dus als je in de zomervakantie nog een keer op vakantie gaat, worden de overige vakanties als luxe vakanties bestempeld en komen derhalve niet in aanmerking voor extra vrije dagen.
Gewichtige omstandigheden
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van het gestelde artikel 14, lid 1 van de Leerplichtwet voor 10 dagen per schooljaar of minder dient vooraf binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd.
Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
- voor verhuizing voor ten hoogste 1 dag;
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad voor 1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van belanghebbende;
- bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad, duur in overleg met de directeur;
- bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen; van bloed- en aanverwanten in de 2e graad voor ten hoogste 2 dagen; van bloed- of aanverwanten in de 3e of 4e graad ten hoogste 1 dag;
- bij 25-, 40- en 50-jarige ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag;
- voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof.
Religieuze feest- en gedenkdagen:
De leerplichtwet staat toe dat een leerling zijn godsdienstige verplichtingen vervult, maar de ouders moeten dit ruim van tevoren aan de school laten weten.
Voorbeelden:
- Voor Hindoes: het Divali- en het Holifeest
- Voor Moslims: het Offer- en Suikerfeest
- Voor Joden: het Joods Nieuwjaar; de Grote Verzoendag; Loofhutten-, Slot-, Paas- en het Wekenfeest
Als richtlijn voor de duur van het hierboven genoemde verlof geldt 1 dag per feest.
Overige gewichtige omstandigheden:
Soms zijn er gewichtige (familie-) omstandigheden waarvoor extra verlof wordt aangevraagd. In zeer bijzondere gevallen kan voor die omstandigheden door de directeur verlof tot ten hoogste 10 dagen worden toegekend.
Geen redenen voor verlof:
- familiebezoek in het buitenland, zonder speciale omstandigheden;
- vakantie in een goedkopere periode of in verband met een speciale aanbieding;
- het ontbreken van andere boekingsmogelijkheden;
- een uitnodiging van vrienden of familie om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan;
- eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte;
- deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband, zonder dat er sprake is van vertegenwoordiging of selectieve topsport;
- als kinderen uit het gezin op een andere school zitten en al vrij hebben ;
- als het gaat om een extra vakantie (bijv. de 2e of 3e vakantie naast de zomervakantie; zie eerder in dit stuk).
- De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar van de gemeente vermoedelijk ongeoorloofd verzuim te melden. Tegen ouder(s)/verzorger(s) die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt.
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (AWB) kunt u binnen zes weken na dagtekening een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de directeur van de school, als de directeur uw verlofaanvraag in uw ogen ten onrechte heeft afgewezen. In dit bezwaarschrift moeten worden opgenomen: uw naam en adres, de omschrijving van de beschikking, de gronden van het bezwaar. Bovendien kunt u de voorzitter van de sector bestuursrecht van de rechtbank om een voorlopige voorziening verzoeken. Griffierecht is dan verschuldigd.
Meer informatie
U kunt meer informatie krijgen over alles wat met de leerplicht samenhangt bij de leerplichtambtenaren van de gemeente IJsselstein of via www.rijksoverheid.nl.
De leerlingen van groep 3 t/m 8 gymmen twee keer in de week. We maken gebruik van de gymzaal in het WOC, Merkelbachlaan 2. Deze lessen worden verzorgd door een gymleerkracht.
Voor het bewegingsonderwijs hebben de leerlingen sportkleding en gymschoenen nodig.
In het halfjaar dat groep 4 of groep 5 naar schoolzwemmen gaat, wordt er door deze groepen slechts een keer per week gegymd.
Er wordt in IJsselstein nog steeds gezwommen door de leerlingen van groep 4 en 5. Er wordt gezwommen in zwembad De Hooghe Waerd. Het eerste halfjaar van een schooljaar zwemt groep 5, het tweede halfjaar groep 4.
De leerlingen worden per bus vervoerd naar het zwembad. Er wordt een bijdrage van de ouders gevraagd om het busvervoer te bekostigen. Daarnaast vragen we of jullie een keer mee willen gaan als begeleiding bij het schoolzwemmen.
Onze school valt onder de stichting Trinamiek. Voor alle scholen is een gezamenlijk beleid rondom de privacy wetgeving (AVG) opgesteld.
Via de onderstaande link kom je op de pagina van onze stichting, waar je alle regelingen en afspraken rondom deze wetgeving terug kunt vinden.
Zowel op de scholen van Trinamiek als binnen de stichting vinden we de bescherming van (persoons-) gegevens en privacy erg belangrijk. We verwerken persoonsgegevens conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Vragen hierover kun je mailen naar fg@trinamiek.nl. Voor het gebruik van persoonsgegevens hanteren wij de volgende vragen:
- Doelbepaling en doelbinding: waarvoor gebruik je persoonsgegevens? Wat is Grondslag: is er een wettelijke grondslag, of een noodzaak voor wat onze publiekrechtelijke taak is? Zo niet, dan moeten we toestemming vragen.
- Data minimalisatie: gebruik we niet meer gegevens dan strikt noodzakelijk voor 1 en 2?
- Transparantie: heb ik de betrokkenen goed geïnformeerd over het doel, de aard en de doelgroep van de gegevens?
- Data-integriteit: zijn de gegevens juist (correct) en voor de juiste personen op de juiste tijd en plaats beschikbaar?
- De school is wettelijk verplicht bij vertrek van een leerling naar een nieuwe school een onderwijskundig rapport op te stellen en dit op te sturen naar de nieuwe school. De ouders ontvangen hiervan een afschrift (art. 42 Wet op het Primair Onderwijs).
Alle door ons geregistreerde gegevens zijn beveiligd tegen inzage door onbevoegden. Er is een geheimhoudingsplicht voor het bestuur, de directie en leerkrachten.
Voor het maken en (online) verspreiden van beeldmateriaal van je kind en/of het verspreiden van de adresgegevens via de adressenlijst van de klas zal jullie expliciet om toestemming worden gevraagd. Meer informatie op de website van Trinamiek onder regelingen.
Als je op zoek bent naar iets dan je bent verloren, kun je dit het beste navragen bij de conciërge. Fietssleutels etc. worden hier verzameld.
Ben je iets al langere tijd kwijt, dan spreiden we twee keer per jaar alle gevonden voorwerpen uit op de houten theatertrap. Je kunt dan alsnog op zoek naar je gevonden voorwerp.