Ouders
Ouderbetrokkenheid 3.0
Herinner je je nog hoe het contact tussen school en jouw ouders was toen je nog kind was? Samenwerken met school bestond vooral uit een informatieavond en een tien-minutengesprek als het rapport was uitgedeeld. De school zond vooral informatie richting de ouders en alleen als je ouders op het matje moesten komen om je gedrag te bespreken werd er een afspraak met de leerkracht gemaakt.
Informatie krijgen de ouders natuurlijk nog steeds via het wekelijkse Arktueel Nieuws, het Ouderportaal en de berichten in Social Schools, maar samenwerken doen wij op een manier die zich kenmerkt door gelijkwaardigheid. De schoolontwikkeling van het kind staat hierbij centraal. Voor deze samenwerking zijn school en ouders samen verantwoordelijk en in het belang van het kind geven we deze actief vorm.
Leerling:
"Het gaat nu beter met mij op school, nadat mijn ouders op school zijn geweest"
Het nieuwe schooljaar start met een kennismakingsgesprek tussen kind, ouder en leerkracht. Dit doen we met alle kinderen. Het doel van het kennismakingsgesprek is het bespreken van de kwaliteiten van het kind en het maken van gezamenlijke afspraken over de manier waarop de communicatie dat jaar gaat lopen. Centraal staat hierbij de vraag wat goed is voor het kind.
Naast de individuele gesprekken die er plaatsvinden tussen leerkracht en ouders kunnen ouders hun stem inhoudelijk laten horen in de klankbordgroep. De uitkomsten van deze gesprekken over bijvoorbeeld digitalisering van het onderwijs of kunsteducatie nemen we als school mee in ons beleid. Op deze manier werken we samen met ouders aan de kwaliteit van ons onderwijs.
Op grond van de Wet Medezeggenschap Scholen heeft De Ark een Medezeggenschapsraad (MR) waarin ouders en leerkrachten zitting hebben. De MR komt een aantal keer per jaar samen om de schoolleiding te adviseren of om in sommige gevallen in te stemmen met ingrijpende onderwijsinhoudelijke en organisatorische besluiten die door de directie worden genomen. De taken, verplichtingen en bevoegdheden van de Medezeggenschapsraad staan omschreven in het medezeggenschapsreglement.
Stichting Trinamiek kent ook een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) voor schooloverstijgende zaken. Meer informatie over de GMR vind je op de website van Trinamiek.
De oudervereniging (OR) bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die het team ondersteunt bij speciale gelegenheden, zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen en Carnaval. De OR werkt samen met de Eventcoördinator van de school om de voorbereiding en de uitvoering van de feesten in goede banen te leiden.
De oudervereniging draagt zorg voor het innen en verdelen van de vrijwillige ouderbijdrage.